Банош - головне блюдо Карпат

Банош (бануш) – головна гуцульська страва. Іноді його називають гуцульським хлібом. Банош це частина душі гуцула і гуцульської кулінарії.

Варять це блюдо на вершках або сметані з кукурудзяної муки, а заправляють по-різному: можна додати в нього кисле молоко, гриби, шкварки, але незмінним залишається те, що в баноші обов’язково має бути присутня бринза. Тому що банош без бринзи – це кулінарний злочин!

За однією з легенд, готувати банош в Карпатах стали, коли в селах був голод, з домашніх тварин були тільки корови, які давали молоко і залишилося трохи кукурудзяної муки. Так і з’явилося це унікальне блюдо, яке до цього дня користується величезною популярністю у туристів, які приїжджають в Карпати.

За традицією банош готується виключно чоловіками на відкритому вогні, щоб він наситився запахом диму.

Зараз, як і за старих часів це найпоширеніше блюдо, і потрапляє на стіл мінімум 2-3 рази в тиждень.

Як приготувати банош:

Кажуть, щоб приготувати справжній смачний банош, потрібно брати саме овечу сметану, яку до цього потрібно витримати три дні в коморі, в холодильник класти не можна – тому що це зіпсує вишуканий смак цієї страви.

Готову сметану або вершки потрібно розвести з водою і вилити в чавунний казанок, потім повільно додати кукурудзяну муку і готувати до загустіння. Під час приготування помішувати банош можна тільки в одну сторону, виключно дерев’яною лопаткою, бо, використовуючи залізну ложку не вийде правильний смак. Готова страва повинна відставати від стінок казанка.

Але найголовніше в приготуванні цієї страви те, що дійсно смачною вона вийде тільки у справжнього гуцула, який народився в Карпатах і дуже добре розбирається в молочних продуктах, а також, знає все унікальні секретні рецепти, які довгі роки передаються з покоління в покоління.

Тому, якщо не хочете витрачати час на приготування простої «каші», а бажаєте відчути незабутній смак справжнього гуцульського баноша, в оточенні прекрасних гір, приїжджайте в наш апарт-готель «Вершина», який знаходиться в мальовничому туристичному місті Яремче. На території нашого готелю є власний ресторан з вишуканою і колоритною Карпатською кухнею. Наші смачні страви не залишать байдужим навіть найвибагливішого гурмана!